Napelem rendszerekkel kapcsolatos gyakori kérdések

Napelem rendszerekkel kapcsolatos gyakori kérdések 

Jelen bejegyzésbe gyűjtöttük össze a napelemmel kapcsolatos gyakori kérdéseket, amelyeket érdeklődőink, vásárlóink gyakran tesznek fel nekünk. Bízunk benne, hogy sikerül Önnek is választ kapnia legfontosabb kérdéseire a napelem rendszerek tervezésével, engedélyeztetésével, telepítésével és karbantartásával kapcsolatban, és hamarosan megrendelőink között üdvözölhetjük Önt is!

Cégünk elkötelezett a megújuló energiák iránt, és hisszük, hogy környezettudatos gondolkodással és fenntartható energiagazdálkodással megóvhatjuk Földünket a globális felmelegedéstől, ami így a következő nemzedékek számára is élhető marad.

Az EnerGo Investment csapata több mint 10 éve foglalkozik napelemes rendszerek telepítésével. Kollégáinkat folyamatosan képezzük, így ez és a tapasztalatunk a biztosíték a tökéletes rendszer működésére.

napelem gyakori kérdések

Napelemmel kapcsolatos gyakori kérdések

Amennyiben Ön is elkötelezett a megújuló energiák mellett, akkor bizonyára érdeklik a legújabb, energiafüggetlenséget ígérő megoldások a napelem rendszerekkel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy megértse a rendszer működését, előnyeit, néhány alapfogalom magyarázata szükséges lehet.

A napelem és a napkollektor két különböző technológia. A napkollektor a nap hőjét használva meleg vizet állít elő, tehát fűtésre, melegvíz-előállításra alkalmas. A napelem a fényenergiát elektromos árammá alakítja, amely tetszőlegesen használható bármilyen árammal működő készülék üzemeltetésére, így elektromos fűtésrendszer esetén fűtésre is.

A napelem energiatermelését számtalan elem befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a napsütés intenzitása, illetve a hőmérséklet. A napelem teljesítménye tiszta, felhőtlen napsütéses időben a legnagyobb. Azonban télen, amikor nem süt a nap, szintén termel energiát a napelem, csak kb. a nyári csúcs harmadát. Hazánk napsütéses óráinak száma elegendő a gazdaságos napelem telepítéshez. Egy közepes, 3-4 kWp rendszer éves termelése kb. 3300-4800 kWh. A napelem teljesítményének kiszámításáról bővebben blogunkban olvashat.

A napelem rendszer telepítése komoly, nagy összegű beruházás, a rendszer működését annak fizikai feltételei befolyásolják. Magyarországon a déli tájolású és 35 fokos dőlésszögű tető az ideális napelem rendszer telepítéséhez. Fontos figyelembe venni a tetőszerkezet teherbírását is. Egy átlagosan 18 kg súlyú, 1,65 m2 alapterületű napelem panel esetében ez mindössze 11 kg/m2 többletterhelést jelent.

Egy átlagos napelem rendszer megtérülési ideje a rendszer nagyságától függ: a kisebb rendszerek 8-10 év, a nagyobbak kb. 6 év alatt hozzák vissza a befektetett összeget.

A napelem rendszerek leggyakrabban használt típusa a hálózatra visszatápláló rendszer, amely azt jelenti, hogy a háztartási méretű napelem rendszer által megtermelt energiafelesleget a rendszer az elektromos hálózatba táplálja vissza. Amikor nem vagy csak keveset süt a nap, vagyis energiahiány keletkezik, akkor az elektromos hálózat adja a hiányzó mennyiséget. A villamos energia szolgáltató évente számol el a fogyasztóval az ún. szaldós elszámolás elvén, vagyis a fogyasztó csak a különbözetet köteles megfizetni. Így a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások mindössze évi pár ezer forint alapdíjat fizetnek.

A betermelt többletenergia kifizetését az elszámolástól számított 2 éven belül igényelheti a fogyasztó. Azonban ezt a szolgáltató rendszerhasználati díjjal csökkentett áron veszi át, ráadásul utána még adózni is kell. Így az az ideális, ha annyi áramot termel a rendszerünk, amennyit elfogyasztunk.

Maradtak még kérdései? Netán pályázati lehetőségeket keres? Készséggel állunk rendelkezésére, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén!

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.