Amit a napelem panelek mérete kapcsán tudni kell

Amit a napelem panelek mérete kapcsán tudni kell

A napelemes rendszerek tervezésekor az egyik fontos szempont a napelem panelek mérete. A napelem mérete és a ház/üzem/egyéb épület telepítésre alkalmas összfelülete együtt határozzák meg a megépíthető legnagyobb teljesítményű rendszer méretét.

A napenergia, mint az egyik fenntartható energiaforrás hasznosítása hatalmas jövő előtt áll, az évszázad meghatározó energiaforrása lehet, hiszen mindenki számára korlátlanul áll rendelkezésre.

A napelemes rendszer a napenergiát hasznosítja, hálózati árammá alakítja háztartási és ipari felhasználásra alkalmas módon.

 

napelem panelek mérete energo investment
Sharp NUJC 370
A napelem rendszerek tervezése

Cégünk elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett, hiszen ezek felhasználásával csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, valamint az egyéb, emissziós energiaszükséglet, ezáltal lassítható a globális felmelegedés, így Földünk a következő nemzedékek számára is élhető hely maradhat.

2009 óta foglalkozunk napelemes rendszerek telepítésével, tervezésével. Az általunk tervezett rendszereket prémiumminőségű alapanyagokból állítjuk össze, szakembereink naprakész ismeretekkel rendelkeznek.

A napelem rendszerek kiépítése jelentős anyagi ráfordítással jár, ezért lényeges, hogy az igényeket pontosan és szakszerűen mérjük fel, és ezek ismeretében kezdődjön a tervezés.

 

A napelemek hatásfokát befolyásoló tényezők

A napelemes rendszerek alapvető, nélkülözhetetlen kelléke a napelem panel, a tetőkön látható nagy, fekete tábla, amely a napenergia begyűjtésére szolgál. A napelem panelek típusa és mennyisége határozza meg, hogy mennyi napenergiát lesz képes befogni a rendszer, vagyis mennyi árammal látja el a háztartást.

Alapvető kérdés a napelem panelekkel kapcsolatban a költség, a mennyiség és az élettartam. Tervezésnél érdemes úgy számolni a napelemek számával, hogy a rendszer az otthon teljes villamosenergia-felhasználását biztosítani tudja, illetve az inverter méretezésénél figyelembe venni az esetleges jövőbeni bővítés előkészítését, hisz így a beruházás is rentábilisabb lesz.

A napelemek éves termelése földrajzi területtől függően változik még országon belül is. A napelem panelek termelését több tényező befolyásolja, ezek:

  • a tető dőlésszöge – déli tájolás esetén az ideális kb. 35 fok
  • a tájolás – az ideális a déli
  • az árnyékoló hatások – szomszéd ház, kémény, fa, villanyoszlop
  • egyéb, nem befolyásolható környezeti hatások – pl. felhősödés, páratartalom, szmog, füst.

A telepítési felület sajátosságai esetenként optimalizálók elhelyezését teszik szükségessé a maximális termelés érdekében.

A napelemek folyamatos fejlesztésével is növekszik az elérhető napelemek hatásfoka: típusa szerint is változik a hatásfok: A 2018-ban még átlagosnak számító 270W-os polykristályos napelemek hatásfoka 16,5% volt, míg egy mai, 2021-es 445W-os monokristályos, PERC technológiás, félcellás napelem hatásfoka 20,1%.

napelem panelek mérete

A napelem panelek mérete

A napelem panelek mérete jelenti egyrészt a panel fizikai méretét: térbeli kiterjedését és felületét, másrészt a köznyelvben jelentheti a panel kimeneti teljesítményét wattban.

A panelek fizikai mérete és Wp (watt peak, tehát wattban mért csúcsteljesítménye) befolyásolja az adott tetőfelület energiatermelő képességét. A megtermelhető energiamennyiség korlátja gyakran a tető mérete. Amennyiben nagyobb energiamennyiségre van szükség, és nem áll rendelkezésre elegendő hely, akkor érdemes magasabb hatásfokú napelemeket használni, vagy alternatív felülettel kiegészíteni a rendszert: előtető, garázs/melléképület teteje, talajra telepítés stb.

A napelem panelek mérete szinte modellenként változik, de 2 standard méretet szokás megkülönböztetni: a kisebb, kompaktabb, 120 félcellás napelemek mérete kb. 1765 x 1048 x 35 mm, míg a 144 félcellás napelemek mérete kb. 2108 x 1048 x 35 mm. A 120 félcellás panel általában a családi házaknál, míg a 144 félcellás panel kereskedelmi és ipari felhasználásban elterjedt.

Egy napelem tábla összsúlya átlagosan 21-25 kg, felülete pedig 1,85 m2 – 2,2 m2 körüli.

A napelem paneleket hosszú távra tervezik, általában 25 év a garantált, teljesítmény garanciájuk (80% lineáris) de a tapasztalatok alapján várható élettartamuk 30-40 év, így a számításoknál ezt is figyelembe kell venni.

Amennyiben napelemes rendszer elemeivel, telepítésével kapcsolatban bármilyen kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást!

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.