A napenergia hasznosítása

A napenergia hasznosítása a jövő

 

energo_investment_napelem a napenergia hasznosítása

A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legnépszerűbb energiaforrás, amely korlátlanul áll rendelkezésre, és többféleképpen hasznosítható. Már az ókorban is ismerték a napenergia hasznosításának építészeti megoldását, az ún. napház elvét. Ennek alapján épültek a magyar parasztházak is az elmúlt évszázadokban.

Hazánk kedvező adottságokkal rendelkezik a napfény hasznosítását illetően, ám még korántsem olyan mértékű a napenergia hasznosítása, mint lehetne. Az uniós és kormányzati támogatásoknak megfelelően azonban folyamatosan növekszik a napelem rendszert használó háztartások száma.

A napenergia felhasználásának nagy hagyománya van a mezőgazdaságban, ahol üvegházakban, fóliasátrakban zöldségek és virágok termesztésére hasznosítják a nap hőjét.

 

A napenergia hasznosításának módjai

A napenergia közvetlen hasznosításának kétféle módja terjedt el: az aktív és a passzív.

  • passzív felhasználás

Külön kiegészítő eszköz, berendezés nélkül hasznosítható a napenergia, így az épületek tájolásával, a nyílászárók elhelyezésével, üvegezésével, hatékony szigeteléssel és alkalmas szerkezeti anyagok megválasztásával.

A passzív napenergia hasznosításának elve a napsugárzás hőenergiáját, a környezet adta lehetőségeket használja ki. Tökéletesen megfelel az elvnek a hagyományos parasztház, amely tájolásával, egyszerű kompakt formájával, vályogfalával és a tornáccal a legegyszerűbb példája ennek.

  • aktív hasznosítás

Külön erre a célra készített eszköz (napelem, napkollektor, naperőmű) segítségével alakítják át a napenergiát árammá vagy hővé.

A napkollektor a napenergiát felhasználva állít elő vízmelegítésre és fűtésre alkalmas hőenergiát. Hátránya, hogy csak a nyári időszakban működőképes.

A napelem a fényenergiát elektromos árammá alakítja, amely tetszőlegesen használható bármilyen árammal működő készülék üzemeltetésére, így elektromos fűtésrendszer esetén fűtésre is. A komplett napelem rendszer nemcsak a Nap energiáját villamos energiává alakító napelemekből, hanem a rendszer lelkét jelentő inverterből, tartószerkezetből, kábelekből és védelmi berendezésekből épül fel.

Mindkét eszköz alkalmas lehet a megtermelt energia tárolására, azonban ez jelenleg még költségesebb megoldás, így a napelemek esetében a hálózatra visszatápláló rendszer az elterjedtebb. A tároló ez esetben a villamosenergia-hálózat, ahova az energiafelesleg betáplálásra kerül, és ahonnan energiahiány esetén a vételezés történik.

A napenergia tárolására alkalmas rendszernél, a szigetszerű rendszernél az energiafelesleg akkumulátorokban tárolódik, így energia- és szolgáltatófüggetlen.

A napenergia hasznosításának előnyei

Az emberiség energiaigénye folyamatosan növekszik, amely jelentős megterhelést jelent a bolygónknak. Ráadásul a hagyományos, nem megújuló energiaforrások korlátozottan állnak rendelkezésre, hasznosításuk véges. Emiatt még nagyobb szükség van a megújuló energiaforrások kiaknázására. A klímaváltozás, a globális felmelegedés még inkább a megújuló energiák hasznosításának szükségességét vonja maga után.

A napenergia felhasználásnak számtalan előnye van:

  • szinte korlátlanul áll rendelkezésre,
  • ingyenes,
  • környezetkímélő, emissziómentes,
  • lakott területeken is alkalmazható,
  • decentralizált,
  • energiaszolgáltatótól független.

A napenergia hasznosításának hátránya, hogy felhasználását a helyi adottságok határozzák meg, nem használhatók fel bárhol és bármekkora mennyiségben.

Ha Ön is elkötelezett a környezetbarát megújuló energiák mellett, és napelemes rendszer telepítését tervezi, tanácsra, kivitelezésre van szüksége, pályázna, vagy csak képben akar lenni a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, keresse fel honlapunkat, tájékozódjon, munkatársaink szíves rendelkezésére állnak.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.