Komplett napelem rendszer tervezése és kivitelezése

Komplett napelem rendszer tervezése és kivitelezése

A komplett napelem rendszer tartalmazza a napelemeken felül az üzembe helyezéshez, működtetéshez szükséges összes rendszerelemet, úgymint az invertert, a kábelezést, a védelmi berendezéseket, a tartószerkezetet, továbbá az engedélyeztetést és kivitelezést.

A globális felmelegedés és klímaváltozás hatására az energiaigények, az energiahasznosítás újragondolására van szükség. Ennek hatására napjainkban előtérbe kerültek a megújuló energiaforrásokat használó megoldások, hiszen ezen energiaforrások nagy előnye, hogy korlátlanul állnak rendelkezésre, emissziómentesek, nem szennyezik a környezetet.

A napenergia hasznosítása lehet passzív és aktív. Passzív energiahasznosítás az épületek tájolása, az építőanyagok megválogatása, míg az aktív technikai megoldást jelent: naperőművek, napkollektorok, napelemek alkalmazását.

A napelem rendszerek egyre jobban előtérbe kerülnek, és egyre több háztartás számára elérhetőek a többek között 2021-ben életbe lépő pályázatoknak köszönhetően.

A komplett napelem rendszer előnyei

Önnek is fontos a Föld és a gyermekei jövője? Szeretne tagja lenni a zöld energiát használók egyre gyarapodó közösségének? Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen előnyökkel jár, ha a napelemes rendszer telepítése mellett dönt.

 • energiafüggetlen működés: nincs több villanyszámla
 • növeli ingatlanának értékét
 • folyamatos megtakarítást jelent a rendszer teljes időtartama alatt
  A napjainkban tervezett és kiépített rendszerek élettartama min. 20-40 év.
 • kiszámítható megtérülést jelent
  Egy kisebb rendszer 8-10 év, egy nagyobb kb. 6 év alatt térül meg.
komplett_napelem_rendszer
Veresegyház 7,9 kW – Sharp napelem rendszer

 

Közérthetően a napelem rendszerekről

Modern napelemeket leginkább családi házakon láthatunk, de napjainkban már egyre több cég és intézmény is választja ezt a megújuló energiaforrást. Köszönhető ez részben a pályázati lehetőségeknek, részben annak, hogy terjedőben vannak a megújuló energiaforrásokra épülő új technológiák.

Érdemes pár szóban bemutatni a napkollektor és a napelem közötti különbségeket. A napelem elektromos áramot termel közvetlenül a napenergiából, amely tetszőlegesen felhasználható minden elektromos árammal működő készülék üzemeltetésére. A napkollektor fűtésre alkalmas meleg vizet állít elő a részét képező csövekben keringetett víz segítségével. Ez hőtárolós tartályban tárolható, így napok múltán is felhasználható.

A napelem rendszereknek 3 típusát különböztetjük meg:

 • hálózatra visszatápláló rendszer
  A leggyakrabban alkalmazott technológia. Olyan ingatlanoknál valósítható meg, ahol egyébként van vezetékes áram. Ez esetben a napenergia nem tárolódik, hanem a felesleget a közüzemi hálózatba táplálja vissza a rendszer. Amikor – kevesebb napsütés esetén, őszi, téli időszakban – a napelemek nem termelnek villamos energiát, akkor azt a közüzemi hálózat adja. Az áramszolgáltató évente egyszer elszámolja a különbözetet az érintett háztartással. Ez a lehetőség 2024-től azonban megszűnik.
 • szigetüzemű rendszer
  Olyan esetekben jelenthet megoldást, ha nem érhető el közcélú hálózat, vagy annak kiépítése drága. Az energia akkumulátorokban tárolódik, és inverterek segítségével juttatja el az egyenáramot a fogyasztókhoz. Leginkább tanyák, nyaralók, hajók áramellátására szolgál.
 • hibrid rendszer
  A másik két rendszer közötti átmenetet jelenti, költségében a kettő között helyezkedik el.

Cégünk elkötelezett a megújuló energiák mellett. A napelemes rendszerek tervezésében, kivitelezésében évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, az általunk telepített rendszerek karbantartását is vállaljuk. Amennyiben további kérdései merülnek fel a napelem rendszerekkel, az elérhető támogatásokkal kapcsolatban, vegye fel szakembereinkkel a kapcsolatot.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.