Hogyan számítható ki a napelem teljesítménye?

Hogyan számítható ki a napelem teljesítménye?

A napelem teljesítménye, a napelem rendszerek várható energiatermelése a rendelkezésre álló modellezőprogramoknak köszönhetően ma már egyszerűen, minimális eltéréssel előre meghatározható.

Napjainkban, amikor a globális felmelegedés valódi fenyegetettséget jelent a Föld lakói számára, amikor a hagyományos energiaforrások kimerülőben vannak, a megújuló energiaforrások szerepe egyre inkább felértékelődik. A fenntartható energiaforrásokra épülő technológiák virágkorukat élik, mivel kisebb környezeti terhelést jelentenek, valamint hosszú távon költségkímélőbbek.

Noha hazánk adottságai rendkívül kedvezőek a napenergia vonatkozásában, a napenergia hasznosítása még messze van kihasználhatósága határától, de fejlődése töretlen. A kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően a háztartások egyre nagyobb százaléka kapcsolódik be a megújuló áramtermelésbe.

napelem teljesítménye

Napelem teljesítménye

A napelemes rendszer a fényenergiát alakítja át villamos energiává. Minél nagyobb a fény mennyisége, annál több energiát termel. A napelem rendszer telepítése magas beruházási költséggel jár, azonban ez a használattal hamar megtérül. (Egy napelemes rendszer telepítésének menetéről a következő linken olvashat.)

A beruházás előtt mérlegelni szükséges, hogy milyen hozam várható, vagyis a napelem hány kWh áramot termel, ugyanis ennek alapján számolható a megtérülés. A napelem panelek névleges teljesítményét Wp-ben, azaz Wattpeakben adják meg, csúcsteljesítményre számolva. A napelem panel a névleges teljesítményt csak laboratóriumi körülmények között képes leadni, ráadásul rövid ideig, mivel valós teljesítményét több tényező befolyásolja. Emiatt nem a napelem teljesítménye a napelem rendszer kiválasztásának legfőbb paramétere.

A napelem éves teljesítményét ideális körülményekre számolják. 35 fokos dőlésszögű, déli tájolású, árnyékolásmentes tetőn.

A napelem teljesítményét befolyásoló tényezők
  • napsütéses órák száma
  • domborzati viszonyok – ideális tájolás a déli
  • a tető, vagyis a napelemek dőlésszöge – ideális dőlés: 35˚
  • időjárási viszonyok – ideális hőmérséklet: 25˚C

Amennyiben a napelemek hőmérséklete a napsugárzás hatására jelentősen a környezeti hőmérséklet fölé emelkedik, az teljesítménycsökkentő hatással bír.

  • légköri szennyeződés – pára, köd, por, szmog
  • árnyékoltság – felhőzet, hó, fa, kémények, egyéb tárgyak
A választás szempontjai

Ahhoz, hogy ki lehessen számolni a telepítendő napelem rendszer szükséges energiatermelését, néhány fontos tényezőt ismerni kell:

  • mennyi a háztartás éves villamosenergia-fogyasztása
  • ha a fűtés kiváltása is célja a napelem rendszer kiépítésének, akkor mennyi a háztartás fűtési energia igénye
  • ha a melegvíz-előállítás is célja a rendszernek, akkor mennyi a háztartás melegvíz-előállítási energia igénye
  • a várható energiafogyasztás megtervezése is szükséges a napelemes rendszer méretezéséhez

Az előbbiekben leírtakból látható, hogy nem az egyes napelem panelek teljesítménye, hanem a napelem rendszer összteljesítménye lesz a meghatározó, amikor a számunkra kedvező rendszer költségeit elemezzük.

Az energiatermelés és a rendszer ára szempontjából a napelem teljesítménye önmagában nem mérvadó. A hosszú távú és megbízható használat a napelem teljesítményén felül a beépítésre kerülő minőségi anyagok és a megbízható szolgáltatás függvénye.

Az Energo Investment 10 éves tapasztalattal rendelkezik napelemes rendszerek tervezésében és telepítésében, már több mint 2200 rendszert telepítettünk. Forduljon hozzánk bizalommal napelem rendszerekkel kapcsolatban!

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.