Elektromos fűtés napelemmel

Elektromos fűtés napelemmel

Ebben a bejegyzésben áttekintjük, miként is valósulhat meg az elektromos fűtés napelemmel. A megújuló energiaforrások használata, így a napelemes megoldások is a környezettudatos építkezés alapját képezik, így napjaink meghatározó épületgépészeti szemléletét tükrözik.

Hideg téli estéken jólesik a meleg szobába behúzódni, miközben odakint tombol a rossz idő. De hogyan is állítsuk elő a meleget, hogy a pénztárcánkat is kímélje? A hagyományos fűtési módok, mint a gáz vagy a fa, még mindig a leginkább elterjedtek, azonban a környezettudatos és energiatakarékos szemlélet miatt egyre nagyobb teret nyernek a különböző alternatív fűtési módok.

A megújuló energiaforrásokra épülő fűtési módok, amelyek a napenergiát és a geotermikus hőt használják, kisebb környezeti terhelést jelentő, hosszú távon megtérülő beruházások, melyek költségkímélőbbek a hagyományos technikákhoz képest.

A napenergia hasznosításának előnyei

Hazánk adottságai rendkívül kedvezőek a napenergia vonatkozásában.

A napelemek a napsugárzásból termelnek elektromos áramot szén-dioxid-kibocsátás nélkül, környezetbarát módon. A napelem technológia sokoldalú és hasznos.  Egyre többek számára hozzáférhető áron, minimális helyi átalakításokkal áll rendelkezésre, továbbá a beruházás egyszeri kiadása azonnal meg növeli az ingatlan piaci értékét.

Amennyiben a napelem rendszerek telepítéséről, a napelemekkel kapcsolatos pályázatokról szeretne információkat, keresse fel honlapunkat!

fűtés napelemmel

Milyen az ideális elektromos fűtési rendszer?

 Az ideális fűtési rendszer kiválasztása rengeteg előzetes mérlegelést, gondos tervezést igényel. Szakértőink az igények pontos felmérése alapján részletesen ismertetik Önnel a rendelkezésre álló fűtési alternatívákat, hogy komplett képet kapjon a lehetőségekről.

Az alábbiakban röviden ismertetjük ezeket:

 • napelemes padlófűtés
  • Vizes rendszer: A napelem által termelt áram vizet melegít fel, amelyet egy csőrendszeren keresztül szivattyú juttat el a helyiségekbe. Jó komfortot és hőérzetet biztosít, azonban kiépítése költségesebb, és egy esetleges hiba esetén a padlót bontani kell.
  • Elektromos rendszer: A járófelület alá rakott elektromos fűtőfólia olcsó bekerülési költséggel, de az összes többi, ellenálláson alapuló fűtési technológiához hasonlóan 1:1 arányban állító elő elektromos energiát hőenergiává.
 • napelemes radiátor

A napelem által megtermelt elektromos energiát hasznosítja. Különböző technológiák közül választhat, de a lényegük az, hogy mindegyik fűtőtest egyedileg szabályozható…könnyen telepíthető, kényelmesen használható, előre programozható, raktározni tudja a hőt.

 • hőszivattyús fűtés napelemmel

A környezetéből vonja ki a hőt, azzal fűti a lakóteret. Hő kinyerhető levegőből, vízből, földből. Lakás fűtésére-hűtésére, meleg víz előállításra levegő-víz hőszivattyúkat ajánlunk. Hőszivattyú és napelem egyidejű használatával a teljes villanyszámlától megszabadulhatunk, azonban kiépítése, gépészeti berendezései rendkívül költségesek, így csak új építés vagy teljes fűtési rendszer korszerűsítése esetén javasoljuk. A felsorolt megoldások közül a hőszivattyú az egyetlen, ami az ohmikus technológiák 1:1-es energia arányát meghaladó, 3:1 – 4:1 arányra képes, tehát 1 egységnyi befektetett energiából 3-4 egységnyi hőenergiát képes előállítani, harmadolva-negyedelve ezzel a fűtés villamos energia igényét.

 • elektromos fali panelfűtés (infrapanel) napelemmel

A napelemek által megtermelt elektromos energiával infrapanelek működtethetők, amelyek infravörös sugárzással melegítik fel a lakótérben lévő személyeket, tárgyakat, így biztosítva a jó hőérzetet. A rendszer könnyen kiépíthető, és a napelemek által termelt áramot tudja hasznosítani.

A legjobb fűtési rendszer kiválasztásához számos kényelmi kérdést kell mérlegelni, így például azt, hogy központi vagy helyiségenként egyedileg szabályozható fűtési rendszert szeretne. A napelemes rendszerek tervezéséről részletesen blogbejegyzésünkben olvashat.

Miért érdemes az elektromos fűtést napelemmel kombinálni?
 • Mentesíthet a villany- és fűtésszámlától.
 • Költséghatékony befektetés: a közel nulla működési költség mellett átlagosan évi 9-10% megtérülést jelent.
 • Komfortos és biztonságos, mivel általa az elektromosáram-ellátás szolgáltatófüggetlen.
 • Környezetbarát, hiszen zöld energiát használ, károsanyag-kibocsátása nulla.

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.