Miért jó a napelem, a napelemes rendszer?

Miért jó a napelem, a napelemes rendszer?

 

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért jó a napelem, így most ezt igyekszünk megválaszolni Önnek. A napenergia korlátlanul rendelkezésre álló, megújuló energiaforrás, így a napenergia hasznosítása út a zöldebb jövő, a környezettudatosság felé. A kimerülőben lévő energiaforrások, az energiaárak növekedése, a globális felmelegedés és klímaváltozás mind egy tudatosabb, kevésbé pazarló szemlélet felé tereli az emberiséget.

A megújuló energiaforrások, úgymint a nap-, a szél-, a víz- és a geotermikus energia, újratermelődnek, tehát ezek hasznosításával nem merítjük ki a tartalékokat. A napenergia napelem, napkollektor vagy naperőmű segítségével hasznosítható.

A napsugárzás fényenergiát termel, amit a napelem, a napelemes rendszer segítségével elektromos energiává tudunk alakítani, ezt pedig háztartásokban, üzemekben, intézményekben hasznosítani. De a napenergia egyéb felhasználási területei is ismertek, az űrkutatásban, a mezőgazdaságban, a kommunikációban már régebb óta jelen van.

Mi a napelem, hogyan működik?

A napelem, működése során a napsugárzást alakítja egyenárammá, majd azt a napelem rendszer másik része, az inverter váltóárammá. A napelemek által előállított energia a háztartások teljes áramellátását képes fedezni egy optimálisan megtervezett és kiépített rendszer esetén.

A napelem rendszer az alábbi elemekből épül fel: napelem panelek, inverter, tartószerkezet, kábelek és csatlakozók, valamint a rendszer típusától függően oda-vissza mérő óra vagy akkumulátor.

A hálózatra visszatápláló napelem rendszer a leggyakrabban alkalmazott technológia, amely elektromos hálózat meglétéhez kötött. A rendszer által megtermelt energia nem tárolható, az energiafelesleg az elektromos hálózatba kerül. Amikor a napelemek nem termelnek elég energiát, az elektromos hálózatról pótolja a rendszer a hiányt. A különbözetet éves szinten számolja el a szolgáltató a fogyasztóval, ennek mérésére szolgál az oda-vissza mérő óra. A hálózatra visszatápláló rendszer tehát nem teljesen szolgáltatófüggetlen.

A szigetszerű rendszer, a rendszer összetevőjét alkotó akkumulátor(ok) segítségével képes a megtermelt energia tárolására, későbbi felhasználására, így 100%-ban szolgáltatófüggetlen. Azonban ennek a rendszernek a kiépítése napjainkban még jóval költségesebb, mint a hálózatra visszatápláló rendszeré, így kevésbé elterjedt.

Miért jó a napelem, melyek a napelem rendszer előnyei?

Egy napelem rendszer kiépítése magas beruházási költséggel jár, azonban a beüzemelést követő években 100%-ban megtérül. Egy átlagos rendszer megtérülési ideje általában 8-10 év, nagyobb rendszerek esetében 6 év.

A napelem rendszer kiépítése az alábbi előnyöket kínálja Önnek:

  • a jól méretezett és kiépített rendszer esetében a háztartás villanyszámlája 0 Ft, Önnek csak minimális, ún. rendszerhasználati díjat kell fizetnie a szolgáltató részére
  • a megtérülési idő után ingyen energiát termel
  • növeli az ingatlan értékét
  • olyan területeken is termelhető vele elektromos áram, ahol nincs kiépített villamosenergia-hálózat

Az EnerGo Investment a zöld jövőért

Cégünk elkötelezett a megújuló energiák mellett. A napenergia hasznosításához szükséges napelem rendszerek tervezésének, kivitelezésének garanciája évtizedes működésünk. Amennyiben további kérdései merültek fel a napelemekkel, napelem rendszerekkel kapcsolatban, keressen bizalommal elérhetőségeinken, kollégáink állnak rendelkezésére!

Webáruházunkban a legjobb minőségű és árú termékeket forgalmazzuk, melyeket közvetlenül a gyártóktól igyekszünk beszerezni.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.