Napelem rendszerek szaldó elszámolása

Napelem rendszerek szaldó elszámolása

Ahhoz, hogy a napelemek kapcsán érdemben beszélhessünk a szaldó elszámolásról, néhány alapfogalmat érdemes tisztázni. A megújuló energiaforrások, így a napenergia is számos előnnyel rendelkezik, a legfontosabb talán a korlátlan hozzáférhetőség, valamint a tisztaság, emissziómentesség. Prognózisok szerint a következő évtizedre a napenergia lesz a Föld fő energiaforrása.

A napenergia, miután az azt hasznosító szerkezet már telepítve van, ingyenes, továbbá szolgáltatófüggetlen. A háztartások számára optimálisan tervezett napelemes rendszer a háztartás teljes ellátásához szükséges áram előállítására alkalmas, így a háztartási gépek működtetéséhez, fűtéshez-hűtéshez, melegvíz-ellátáshoz, okoseszközök és elektromos autók töltéséhez.

Amennyiben az igények pontos és szakszerű felmérése után a legjobb rendszert telepíti, a kezdeti magas beruházási költség a következő években 100%-ban megtérül. Tudjon meg többet a napelem rendszerek tervezéséről és kivitelezéséről!

energo_napelem_rendszerek_szaldo

A napelem rendszer áramtermelése

Az optimálisan megtervezett rendszer annyi energiát termel, amennyi a háztartás energiaszükséglete. Szaldó elszámolásban egy jól megtervezett és méretezett napelemes rendszer lehetővé teszi, hogy a villanyszámlán szereplő éves energiadíj 0 Ft legyen.

A tervezett jövőbeni bővítések miatt azonban szükség lehet másképp méretezni a rendszert, előkészíteni egy lehetséges bővítésre, nagyobb teljesítményű inverter betervezésével, hiszen a napelem rendszer több évtizedig szolgálja a háztartás energiaellátását, és ez idő alatt a fogyasztás lényegesen növekedhet.

A környezettudatos gondolkodás tovább növelheti a háztartás fogyasztását, hiszen ma már az elektromos autók, rollerek, biciklik elérhetőek egy átlagos család számára is, továbbá a család bővülése, új elektromos készülékek beiktatása többletfogyasztással jár.

Napelem rendszerek típusai

Mielőtt rátérnénk a szaldós elszámolási mód kifejtésére, szükséges néhány szót ejteni a napelem rendszerek típusairól:

  • hálózatra visszatápláló rendszer

Abban az esetben optimális, ha van kiépített elektromos hálózat, amire a háztartás csatlakozni tud. Célja, hogy a háztartás energiaszükségletét megtermelje. A megtermelt többletenergiát az elektromos hálózatba táplálja be, energiahiány esetén onnan vételez. Az elektromos hálózat tárolóként működik.

  • szigetüzemű rendszer

Elektromos hálózat hiányában jó, vagy amikor az elosztóhálózat kiépítése költséges lenne. A rendszer akkumulátorok segítségével tárolja a megtermelt többletenergiát. Önálló rendszer, melynek kiépítési költsége 50-70%-kal magasabb a visszatápláló rendszerénél.

  • hibrid rendszer

            Az előző kettő kombinációja, mely előtt nagy jövő áll. Hálózatra ugyan csatlakozik, de abban az esetben, ha áramszünet lép fel, szigetüzemre vált és folytatja a háztartás energia-ellátását, amíg a hálózati szolgáltatás vissza nem tér. Ezekbe a rendszerekbe jellemzően kisebb akkumulátor is elegendő, így a költsége is az előző kettő típus közé tehető.

Napelem rendszer szaldó elszámolása

A szaldó elszámolás állami nyomásra született, hogy kedvező feltételeket teremtsen a lakosság számára a napelemes rendszerek használatához. A jelenlegi szabályozás alapján a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén szaldó elszámolásra van lehetőség.

Lényege, hogy az egy év alatt a hálózatba kitermelt (amit a villanyóra mért) és az egy év alatt a hálózatból felvett energiamennyiség (amit a villanyóra szintén mért) különbözete alapján fizetendő a díj. Azaz alultermelés esetén csak a fennálló különbözetet kell az eredeti fajlagos költségen kifizetni a szolgáltatónak, túltermelés esetén pedig visszaigényelhető a megtermelt energia nettó energiadíja. Utóbbi a rendszerhasználati díjak nélkül értendő.) A visszaigénylés egy idei rendelet értelmében évi 12.000 kWh többlet termelésig adómentes.

További sajátossága, hogy a többlettermelés nem vihető át a következő éves elszámolási időszakra.

A napelem szaldó elszámolás lehetősége az uniós szabályozással összhangban 2023. december 31-ig marad. Az utána beüzemelésre kerülő rendszerekre már a bruttó elszámolást kell alkalmazni mind a támogatott, mind az önerős napelem rendszer telepítéseknél.

Az addig megkötött szolgáltatói szerződések további intézkedésig szaldós elszámolásúak maradnak.

A napelem rendszer környezettudatos, fenntartható jövőt biztosít, növeli ingatlana értékét. Kérje árajánlatunkat elérhetőségeink egyikén, kollégáink készséggel válaszolnak kérdéseire!

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.