Gyakori kérdések

Miért válasszon minket?

Cégünk közel 10 éves telepítési tapasztalattal rendelkezik. A tervezéstől az engedélyeztetésen át a kivitelezésig mindent elintézünk, hogy Ön csak élvezze az energiafüggetlenséget. Az általunk forgalmazott termékekre garanciát vállalunk, esetleges hibák esetén azt díjmentesen javítjuk.

Mi a különbség napelem és napkollektor között?

A napkollektor a nap hőjét felhasználva állít elő melegvizet. Felhasználási lehetőségei főleg a melegvíz előállításra, medence- illetve lakásfűtésre korlátozódnak. A napelem ettől jelentősen eltérő rendszer, hiszen itt a nap fényenergiáját alakítja át az eszköz (egyen)árammá, majd ezt alakítja tovább az inverter váltóárammá. A termelt elektromos áram tetszőlegesen felhasználható minden árammal működő készülék működtetésére.

Lehet-e fűteni napelemmel?

Amennyiben elektromos fűtéssel rendelkezik, (hőszivattyú, elektromos radiátor stb.) természetesen a napelemmel megtermelt árammal működtetheti azokat.

Mennyire kell teherbírónak lennie a tetőszerkezetnek, hogy elbírja a napelemet?

Egy napelem súlya kb. 18 kg, ami 1,65 nm-en oszlik el, vagyis hozzávetőlegesen csak 11 kg/nm plusz súlyt kell a tetőnek elbírnia, ami minden lakhatási engedéllyel rendelkező ház esetében jelentéktelen többletterhelést jelent.

Mekkora jégesőt bír ki a napelem?

A Magyarországon előforduló jégesők eddig nem okoztak károkat az általunk forgalmazott napelemekben. Ezzel együtt ajánlott a biztosítást kiegészíteni a napelemes rendszerre is.

Mi befolyásolja a napelem energiatermelését?

Természetesen a napsütés intenzitása az egyik legfontosabb tényező. Magyarország napsugárzási adottságai kedvezőek. A napsütéses órák száma hazánk területén 2019-ben 2000 és 2500 óra között változott. A napsütés mellett a hőmérséklet is fontos szerepet játszik. A napelem maximális teljesítménye a tiszta, felhőtlen napsütéses időben a legnagyobb, de szórt fényben sem elhanyagolható az általa termelt energia.

Mi a napelem telepítés pontos menete?

Egy napelemes rendszer telepítésének menetéről korábbi cikkünkben olvashat részletesen: ezen a linken.
Megrendelés → Szerződéskötés → Engedélyeztetés → Telepítés → Rendszerár kifizetése

Mennyivel emelkedik a lakásbiztosítás a napelem telepítése után?

A lakásbiztosítás csak minimális összeggel emelkedik, ezért érdemes kiegészíteni a jelenlegi biztosítását.

Ha a garancia ideje alatt megszűnik a gyártó cég, ki viszi tovább a garanciát?

Olyan gyártókkal állunk kapcsolatban, akik 50-60 éve a piacon vannak. Ezek a cégek más területeken is dolgoznak, nem csak a napenergia szektorban. Egy Sharp, Huawei nem fogja az ügyfeleit cserben hagyni, valamint rendelkeznek ennek megfelelő felelősségbiztosítással. Ezért kell körültekintőnek lenni egy napelem, inverter vásárlásakor. Egy új cég, aki csak erre a szektorra épít, könnyen pénzügyi problémákkal küzdhet. Legyen körültekintő választás esetén!

Mi történik, ha eltűnik a kivitelező cég a telepítés után?

Az egész világon – és így Magyarországon is – a napelem felfutó ágazatban van. Ezt kihasználva sok szélhámos is bekapcsolódik ebbe az iparágba. Ezért kockázatos olyan vállalkozókkal dolgozni, akik csak 1-2 éve alapították a cégüket. Pár telepítés után ezeket a céget felszámolhatják és a megrendelő „hoppon” marad, így a garanciális ügyintézés a tulajdonosra hárul. Nehéz kiszűrni a megbízhatatlan vállalkozókat, de pár árulkodó jel mégis utalhat rá. Érdemes utánanézni a következőknek: Milyen referenciákkal rendelkezik a cég? A referenciák ellenőrizhetők? Minden cégnek utána lehet járni pl. ezen az oldalon: https://www.nemzeticegtar.hu/ Itt látható a cégalapítás éve, fő tevékenysége, stb…

A többlet energia visszatáplálásáért fizet az áramszolgáltató?

Igen, de nem feltétlenül éri meg. Az áramszolgáltató a fölös betáplálást megveszi, de levonja belőle a hálózathasználati díjat, és a személyi jövedelemadóval csökkentett árat fizetik ki. Ezért a legjobb megoldás, ha annyi áramot termelünk a rendszerünkkel, amit el is fogyasztunk.

Télen is termel energiát a napelem, mikor nem süt annyit és olyan erősen a nap?

Igen termel, de lényegesen kevesebbet. A nyári csúcshoz képest kb. 1/3 energiát.

Magyarországon elég a napsütéses órák száma ahhoz, hogy gazdaságos legyen a napelem telepítése?

Igen, gazdaságos, mivel Magyarországon a napsütötte órák száma 1200-1360 kWh/m2, ami tökéletesen megfelel a napelemek telepítésére.

Az áramszolgáltató felszámol rendszerhasználati díjat a napelemes rendszer után? Ez függ-e a rendszer méretétől?

Ameddig a rendszerünk annyit termel a hálózatba, mint amennyit elhasználunk, addig az áramszolgáltató semmilyen díjat nem számol fel. Vagyis pont annyiért veszi át a szolgáltató a megtermelt áramot, mint amennyiért mi is vesszük tőle.

Egy közepes napelemes rendszer (3-4 kW) mennyit termel átlagosan egy napsütéses napon?

Nem érdemes napi szinten számolni, ugyanis az elszámolás az áramszolgáltatóval éves alapon fog történni. Egy 3-4 kWp rendszer éves termelése kb. 3300-4800 kWh.

Mennyi idő alatt térül meg egy átlagos napelemes rendszer?

A megtérülés a rendszer nagyságától függ. A kisebb rendszerek 8-10 év, a nagyobbak már akár 6 év alatt is visszahozzák az árukat.