Napelem, szigetelés, ablakcsere: drasztikus változás történt a pályázatban

A közép-magyarországi régión kívüli, lakóépületek energiahatékonyságát javító pályázat még nyitva áll a lakosság előtt, ám már egy kisebb keretösszeggel.

Július 8-án jelent meg a közlemény a palyazat.gov.hu oldalán a “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati program esetében, hogy

A HITELPROGRAM KERETÖSSZEGE 75,98 MILLIÁRD FORINTRA CSÖKKENT.

A keretösszeget a kiíró legutóbb június 12-én csökkentette, akkor 91,21 milliárd forintra, vagyis a két héttel ezelőtti döntéssel a rendelkezésre álló források hatodát vonták el. Egy hónap alatt pedig a vidéki házak és társasházak korszerűsítésére szánt eredeti 105 milliárd forintos uniós keret több mint negyedét elvonták (27%-os csökkenésnek felel ez meg).

A keretcsökkentés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az uniós költségvetési ciklus vége felé járunk már és ha eddig nem volt igény erre a pályázatra, akkor belátható, hogy nem most lesz a felfutása ennek, ezért dönthettek a mellett a kiírók, hogy más célokra csoportosítják át az összeget, ahol gyorsabban elfogy, és érdemes azt is hozzátenni, hogy Brüsszel jelentősen fellazította a felhasználási célokat.

A július 8-i legfrissebb közleményből az is kiderül, hogy a kölcsönkérelmi nyomtatványban technikai módosításokat hajtott végre a pályázat kiírója.

A keretösszeg csökkentése fontos fejlemény a vidéki pályázóknak, érdeklődőknek, akik korszerűsíteni szeretnék energetikailag a házukat, lakásukat, vagy épp ilyen beruházás előtt állnak. A pénzügyileg vonzó program keretében egyébként 0%-os hitel mellett például napelem telepítésére, szigetelésre, nyílászáró-cserére lehet igényelni a forrást, 10%-os önrész mellett. Fővárosban és Pest megyében a keretösszeg már tavaly októberben kimerült.

Forrás: https://www.portfolio.hu/
Címlapkép: Getty Images

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.