Megdőlt a tavaszi napenergiarekord Magyarországon

Az ipari méretű napenergia termelők adták a magyarországi áramtermelés több, mint negyedét a déli csúcsidőszak negyedórájában október 4-én, ezzel új termelési rekordot állítottak fel. A korábbi, április 16-i rekord 22 százalék volt. A nettó kereskedelmi elszámolási adatok alapján, az importtal együttvéve az országos bruttó rendszerterhelés 22,61 százalékát a napenergia-termelők biztosították. A több, mint 1900 magyarországi naperőmű együttes teljesítménye mára meghaladja az 1200 megawattot, valamivel több, mint 200 megawattal gyarapodott az áprilisi rekord óta – írja a Mavir közleményében.

Rámutattak, hogy a fotovoltaikus teljesítőképesség gyors és jelentős mértékű bővülése kihívást jelent a villamosenergia-rendszer és villamosenergia-piac integrációja területén. A Mavir azonban kiemelten fontosnak tartja, hogy valamennyi olyan törekvés megvalósuljon, amely lehetővé teszi a termelők egységes csatlakozását a hálózathoz, valamint amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a megújuló termelésbe való beruházásokhoz és teljes villamosenergia-piaci és villamosenergia-rendszerbeli integrációhoz – hangsúlyozták.

Az áprilisi csúcs idején is jelezték, hogy a napenergia hasznosítás tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, nyáron ugyanis, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk.  Ezért várható volt, hogy a napsütéses őszi időben akár újabb rekordok is szülessenek.

A LEGÚJABB TERMELÉSI CSÚCS 1034 MEGAWATT (MW) VOLT, AMIT OKTÓBER 4-ÉN, 12 ÓRA 15 PERC ÉS 12 ÓRA 30 PERC KÖZÖTTI NEGYEDÓRÁBAN ÁLLÍTOTTAK FEL AZ 50 KW FELETTI BEÉPÍTETT TELJESÍTŐKÉPESSÉGŰ MAGYARORSZÁGI NAPENERGIA TERMELŐK.

Ezek átlagos kihasználtsága egyébként az elmúlt évben 16 százalékos volt. A rendszerirányító szakértői nem zárják ki, hogy a következő hetek napsütéses déli óráiban akár új rekordok is szülessenek.

Az október 4-i teljes napi bruttó termelésben a napenergia alapú termelés részesedése 7,3 százalék volt, ezzel a teljes napi felhasználás 5,8 százalékát adták. Ha csak a napsütéses órákat vesszük figyelembe, vagyis a csillagászati naptár szerinti napkelte és napnyugta közötti időszakkal kalkulálunk, akkor természetesen jóval magasabb ez az arány, a bruttó termelés 14,35 százaléka, a teljes felhasználásnak pedig 12,16 százaléka, amit a nem háztartási méretű naperőművek adtak.

Az 1935 darab, magyarországi, ipari naperőmű összkapacitása októberre elérte az 1221,873 megawattot – az áprilisi előző rekord idején még csak 1016 megawatt volt – ezzel a villamosenergia-rendszer jelenlegi bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, és ez az arány várhatóan tovább növekszik majd. Ez a növekedés egyébként a háztartási szintű napenergia hasznosításban is dinamikus, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020 első negyedéves adatai szerint, ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri az 508 megawattot – hívták fel a figyelmet.

Forrás: www.portfolio.hu
Címlapkép: Unslpash

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.