PERC technológia

A PERC egy betűszó, angolul a Passivated Emitter and Rear Contact kifejezés rövidítése. Az ezzel a technológiával gyártott napelemek mind felépítésükben, mind a gyártástechnológiában eltérnek a hagyományos napelemektől. A PERC cellák hátlapjára egy dielektromos alumínium vezetőréteget visznek fel, ami a cellán egyébként hasznosítatlanul áthaladó fény egy részét is visszatükrözi, visszavezetve azt az áramtermelés folyamatába, így megnövelve a fotonok által megtett utat és annak az esélyét is, hogy elektronokká alakuljanak. A megnövelt úttal a nagyobb hullámhosszú (infravörös) fény is hasznosíthatóvá válik. Ez növeli ugyan, de csak kis mértékben a napelem összhatásfokát az infravörös fény kisebb energiatartalma miatt. A jótékony hatása a kisebb melegedési hajlamosságban mutatkozik meg.

perc_technology

A PERC technológiát 1984-ben fejlesztették ki és mostanra, azaz több mint 30 évvel a feltalálása utánra vált ipari tömeggyártásra éretté. Elterjedését költséghatékonysági szempontok nehezítették. A beüzemelt gyártósorok kifutási/megtérülési idejének lejártával több gyártó kezdi felszerelni gyártósorait ennek a technológiának az alkalmazására. Jelenleg elsősorban innovációs újdonságnak számít, az új gyártósorok kezdeti magas költségei miatt. A technológia azért is nyert teret az utóbbi években, mert a gyártók a már meglévő technológiákon nem tudtak akkora méretekben javítani, hogy magasabb minőséget (nagyobb teljesítményű cellákat) állítsanak elő.

A PERC technológiát általában kombinálva alkalmazzák a már régóta a piacon lévő ARC (Anti-Reflective Coating) réteggel. AZ ARC technológia jelentősen csökkenti a napelem felületére érkező fény reflexióját, valamint a két technológia együttes alkalmazása meggátolja, hogy a napelem anyagába bekerülő fotonok bármelyik irányba.

1547390326RdtDm

Ennek eredményeként felhős idő esetén szórt fényben is, valamint a reggeli és esti órákban (amikor jellemzően a vöröses és az infravörös érkezik a felületére), jobban hasznosítja a besugárzott energiát a hagyományos típusoknál. Ezen kívül a reggeli órákban az üresjárati feszültsége gyorsabban emelkedik, így a teljes rendszer hamarabb eléri azt a feszültségszintet, ahonnan már az inverter elkezdheti a termelést. Ennek a fordítottja az esti órákra is igaz.

Ez az eljárás, mint felületkezelés mind monokristályos, mint polikristályos napelemekre alkalmazható, a piacon mindkét típusból megtalálható széles palettában. Az elterjedtebb, a monokristályos

A napelem-gyártók a PERC technológián kívül számos más innovatív újítással igyekeznek maximalizálni napelemek fényhasznosítását. Az alábbi pár technológiából látható, hogy a PERC arányait tekintve mennyi is számít.

15473922102aVsj3

Kiszorítja-e a meglévő technológiákat a PERC technológia?

A hagyományoshoz képest többet hoz ugyan a PERC napelem, azonban ez a többlet a költségekbe is beépül, ezért egy PERC napelemnek az ára is magasabb a hagyományosénál. Mivel a cellákat gyártó gépsorokat komoly költségek árán teljesen át kell állítani erre a technológiára, így a gyártók körében az elterjedése fokozatosan várható és a piaci előrejelzések szerint 2030-ra is várhatóan a teljes kínálatnak csupán 30-40%-a lesz PERC technológiás napelem.

Érdemes azt mérlegelni, hogy a PERC által kínált előnyök megérik-e az adott beruházás esetében a magasabb induló költségeket. Ezek az előnyök elsősorban kedvezőtlen fényviszonyok és az igényhez képest szűkösen rendelkezésre álló tetőfelület esetén érvényesülnek.

15473923664odSM4